Η Τριλογία του Πολέμου

Η Τριλογία του Πολέμου γράφτηκε από τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα και πολιτικό Δημήτριο Γληνό, παραμονές του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.
Ο Γληνός ήταν την περίοδο εκείνη εξόριστος στον Πύργο της Σαντορίνης. Γενικός επίτιτλος του έργου, «Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης» ενώ το έργο απαρτίζεται από τρία μέρη με επιμέρους τίτλους «Το χρυσόμαλλο δέρας», «Πέραν από το χάος» και «Επί γης ειρήνη». Στον Πρόλογο του μνημειακού αυτού έργου ο Κώστας Βάρναλης, το 1956, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στην πιο κρίσιμη ώρα της σύγχρονης ιστορίας, την ώρα που ένας αμαρτωλός κόσμος γκρεμίζεται κι ένας καινούργιος ανεβαίνει, την ώρα, που ο παλιός κόσμος τα παράτησε όλα κι ένα μονάχα πράμα στοχάζεται και ετοιμάζει: τον πόλεμο, δεν μπορούσε να εκδοθεί βιβλίο πιο χρήσιμο και διαφωτιστικό για τους φίλους της ειρήνης και της προκοπής της ανθρωπότητας από την Τριλογία του Πολέμου. […] Το βιβλίο του τόγραψε ο Δάσκαλος εξορισμένος στη Σαντορίνη, στις παραμονές του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, στα 1938. Είναι τόσο ζωντανό κι αληθινό, που νομίζει κανείς πως ο πόλεμος που έρχεται, δεν είναι ο χθεσινός που ήρθε, παρά ο αυριανός που ετοιμάζεται ναρθεί. Η Τριλογία του Πολέμου είναι μοναδικό βιβλίο στην ιστορία της ελληνικής Σκέψης. Μοναδικό για την επιστημοσύνη του, την τετράγωνη λογική του, τον ρεαλισμό και την διαλεχτική του.» «Όλη η γη στέκεται τούτη τη στιγμή σε μια προσδοκία
γεμάτη αγωνία και φρίκη. Ο αγέρας βουίζει από μια φοβέρα, όπως όταν έρχεται από μακριά ένας σίφουνας, ένα μαύρο μπουρίνι και έχει σκοτεινιάσει ο ουρανός και όλα τα πλάσματα της γης ανατριχιάζουν και δεν ξέρουνε που να κρυφτούν. Έρχεται ο πόλεμος!» (Απόσπασμα Α΄ Μέρος – Το χρυσόμαλλο δέρας)


Η Τριλογία του Πολέμου